De omgeving: Een dagje shoppen in Zwolle

Thérèse en Lieve heten u van harte welkom in hun zaak waar het heerlijk vertoeven is. Het kopje koffie staat klaar, mode, kleding en trends kunnen gevoeld, gepast en besproken worden,  heeft u daarna nog wat tijd over dan kan deze mooie Hanzestad worden ontdekt.

HISTORIE
Men reist de hele wereld over om historie te zien, maar soms ligt een stukje geschiedenis dicht bij huis. Zwolle beleefde in de late Middeleeuwen zijn rijkste en machtigste tijd. Als u door de middeleeuwse binnenstad loopt proeft u het rijke verleden tot op de dag van vandaag. Al wandelend langs de grachten, de stadsmuur, de historische gevels en de 600 jaar oude SASSENPOORT komt een stukje geschiedenis tot leven. Kenmerkend voor de stad is de PEPERBUS, al sinds de 14de eeuw een echte blikvanger. Het aanwezige 4- klaviersorgel is het beroemdste ter wereld. Wil men als bezoeker van Zwolle de rijke historie voelen, rustig zittend en genietend van een heerlijk kopje koffie of een ontspannen lunch, bezoek dan brasserie “HET VLIEGERHUIS” een woonhuis van rond 1450. Naast onze zaak kan men met 3 sterren dineren, overnachten, ontbijten en zelfs leren koken onder begeleiding van onze Nederlandse topchef Jonnie Boer in de voormalige gevangenis : Restaurant de Librije en hotel de Librije.

CULINAIR
Niet alleen bent u aan het goede adres in de hierboven genoemde restaurants. Zwolle en omgeving heeft u nog zoveel meer te bieden. VITO’S  aan de Grote markt 11, is een heerlijk Italiaans restaurant, voor de  broodjes komt men van heinde en ver;  voor ons het favoriete adres. Aan het eind van de middag kan men er eveneens een pasta nuttigen, smakelijk bereid tegen een goed prijs. Bij restaurant OS EN PEPER  aan de Ossenmarkt 7,  kan men lunchen en dineren, het culinaire virus van Zwolle is ook daar te proeven, de prijs kwaliteit verhouding is geweldig. Bij ons om de hoek, aan de Diezerpoortenplas 3 voelt men zich zowaar in Bangkok. In restaurant BAYOK toveren het echtpaar Yaowanuch  en Paul een exotische sfeer en een authentieke Thaise maaltijd voor u. In de zomermaanden bestaat de mogelijkheid om buiten te dineren, romantisch  aan de gracht. Verder is er een scala aan eetgelegenheden in onze stad :’T PESTENGASTHUYS, POPPE, LA MERIDIANA, KOTA RADJA en de heerlijkste ijssalons : TALAMINI en Salute, adressen die door onze klanten worden aanbevolen. Wil men na een dagje winkelen de Zwolse culinaire omgeving verkennen, bezoek dan beslist een van de volgende vermaarde restaurants, DE LINDENHOF in Giethoorn, DE GROENE LANTAARN  in Zuidwolde of DE LEEST in Vaassen. Deze restaurants hebben alledrie 1,2 en 3 michelinsterren. Smakelijk eten.

WINKELEN
In HET ZWOLSE BALLETJESHUIS (Grote Kerkplein 13) wordt al sinds 1845 op ambachtelijke wijze hét snoepje gemaakt in de kelder onder de winkel. Het pand heeft al die jaren geen verandering ondergaan, waardoor je nog altijd de winkel te zien krijgt zoals deze in 1845 is opgericht.  De Zwolse balletjes heetten vroeger “steken”omdat ze achter een kies geklemd werden om meerdere kopjes koffie te zoeten. Ben je in Zwolle dan is dit een specialiteit die je geproefd moet hebben.

De Zwolse wijnwinkel MONDOVINO  gelegen aan de Assendorperstraat 107 is door “de Wijnalmanak” voor de 4de keer gekozen tot wijnspeciaalzaak van het jaar. Mondovino levert de meeste wijnen met het predikaat “sterwijn”dit wil zeggen de hoogste kwaliteitsgarantie. Ook leveren zij veel goede wijnen aan gerenommeerde restaurants. Een ommetje meer dan waard.

Naast Mondovino hebben we in Zwolle meerdere goede en befaamde wijnhandelaren. Aan de Thorbeckegracht  47-48 is gevestigd  WIJNHANDEL HENRI BLOEM. Voor de Bourgogne liefhebber heeft Co Hartman een assortiment om van te smullen. Veel klanten komen voor specifieke wijn/spijsadviezen. Bij Henri Bloem kan je ook terecht voor wijnproeverijen op maat en op locatie.

’t KONKELTJE koffie-en theespecialiteiten ligt aan de Dijkstraat 3 in Zwolle, op loopafstand van onze zaak, een sfeervolle winkel en specialist op het gebied van in Zwolle (Algra Mocca’dor) gebrande koffie en 120 soorten hoogwaardige losse thee. In deze nostalgische winkel hangt een sfeer van kwaliteit, ontspanning en  aandacht. U kan er genieten van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij.

Inmiddels zijn Jonnie Boer en zijn vrouw Therese bekende Zwollenaren.  Naast hun beroemde restaurant DE LIBRIJE,  en het hotel ,  hebben ze ook nog een winkel waar  ingrediënten voor het creëren van een amuse , een heerlijke lunch of diner te koop zijn.  In deze producten herkent men de handtekening van Jonnie Boer. Ze zijn puur, ambachtelijk en niet te vergeten vooral lokaal uit deze streek. Ook al eet u niet bij Jonnie Boer,  een bezoek aan hun winkeltje brengt u toch in de Librije sferen. LIBRIJE’S WINKEL: gesitueerd in Librije's hotel.

Om in de sfeer van lekker eten te blijven is het bedrijf SCHUTTELAAR zeker aan te bevelen ( Luttekestraat 23). Schuttelaar is gespecialiseerd in bijzondere delicatessen van olijven tot tientallen soorten kaas en heerlijke hammen uit buiten-en binnenland. Zelfs Belgische bonbons van Leonidas zijn daar te koop. Ook hebben ze hun eigen vinoloog die u de nodige voorlichting kan geven voor wat betreft het uitzoeken van wijn voor eigen gebruik of voor uw relatiegeschenk. Al 135 jaar is dit familiebedrijf actief in Zwolle.

Voor eigen gemaakte bonbons is men aan het beste adres bij BONBONNERIE BORREL gelegen aan de Diezerpoortenplas 7.

In het pand naast onze winkel aan het Spinhuiskwartier  kunt u makkelijk binnen lopen bij NIBOURG INTERIEURS. Sander Beumer ontvangt u in een prachtig pand waar de collectie eigentijdse en exclusieve, voornamelijk,  Italiaanse meubelen, verlichting en woontextiel u in een woonmagazine doet wanen.

Als u toch plannen heeft om het een en ander in huis te veranderen dan bent u bij ons op het plein aan het goede adres. Vanuit onze zaak loopt u zo naar BULTHAUP KEUKENS en de SPINDE INTERIEURS; kortom, genoeg kwalitatief hoogstaande bedrijven en professionele  adviseurs in onze omgeving.

Als mevrouw zich prachtig heeft weten aan te kleden bij Duedonna, u beiden hebben zich laten informeren over spijs, wijn en koffie, u heeft advies ingewonnen over de allernieuwste keukens en de Italiaanse woontrends dan kan mijnheer nog even langs bij OLD VIC. Daar schittert de Italiaanse mode in de etalages. Naast strak gesneden pakken, hangen cashmere truien en vesten en kan u er ook terecht voor Santoni schoenen en nog veel meer.

VAN BEEK LEDERWAREN is reeds 75 jaar een begrip in Zwolle. Bent u op zoek naar luxe lederwaren, businesstassen of reisartikelen, zij hebben een zeer grote collectie van deze artikelen in hun winkels in Zwolle en omgeving. (Grote Markt 4-5)

Vooraleer u moe maar tevreden Zwolle verlaat adviseren wij u nog 2 prachtige exclusieve zaken te bezoeken:
De oude Broerenkerk stamt uit 1466 maar doet al lang geen dienst meer als kerk. Vanaf 2013 krijgt de Broerenkerk een nieuwe bestemming. BOEKHANDEL WAANDERS verhuist naar de voormalige kerk. Dit gebouw met volop aandacht voor de monumentale waarde wordt niet alleen een boekhandel maar ook een belevings-en ontmoetingscentrum. Een nieuwe invulling van het begrip boekhandel nu al volop te zien in Selexyz Dominicanen te Maastricht.

Als u straks thuis komt dan is een bloemetje uit Zwolle een mooie herinnering, het fleurt de komende dagen uw woonkamer op en met een glimlach kan u terug denken aan uw bezoek Zwolle. Dat boeket is te koop bij ROBERT EXOO BLOEMEN, een ware beleving van creativiteit.  De lente, de zomer, de herfst en de winter met kerst en feestgedruis al deze sferen kan je in de seizoenen proeven bij Robert, een explosie van creativiteit en gezelligheid : onze buurman Assiesplein 2

MUSEA
MUSEUM DE FUNDATIE  bezit en beheert een aanzienlijke collectie beeldende kunst die door voormalig Boymans directeur dhr. D. Hannema bijeen werd gebracht en later aangevuld werd met ondermeer de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Deze collectie en verschillende tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Museum  de Fundatie wil de passie voor de beeldende kunst overbrengen op een groot publiek

HET STEDELIJK MUSEUM stamt uit 1883. Er werd een permanent museum opgericht aan de Diezerstraat. In 1904 kwamen de collecties naar het Drostenhuis. In 1997 kreeg het museum een nieuwe vleugel van glas en staal. Het gebouw belichaamt zo het streven van het museum om heden en verleden met elkaar te verbinden. Van daaruit volgde dan ook de keuze om door middel van tentoonstellingen oud en nieuw bij elkaar te brengen, oude meesters en actuele hedendaagse kunst. In de nieuwbouw worden de wisseltentoonstellingen gehouden, er is een filmzaal en een gezellige museumcoffeeshop. Het Stedelijk Museum  Zwolle ligt aan de Melkmarkt 41 te Zwolle.

HET HISTORISCH CENTRUM OVERIJSSEL beheert, behoudt en maakt de archieven van Zwolle en Overijssel toegankelijk. De fundamenten van het centrum werden gelegd in 1838 en 1858. Sinds 2006 is er een prachtige nieuwe vleugel met veel glas aan het bestaande gebouw toegevoegd. Via tentoonstellingen, vele vitrines en multimedia presentaties kunnen de collecties worden getoond.  Het Historisch centrum Overijssel is gesitueerd aan de Van Wevelinkhovenstraat te Zwolle.

THEATER
ODEON DE SPIEGEL , twee theaters die belangrijk zijn voor de stad, maar die ook een grote regionale uitstraling hebben. Met in totaal bijna 2000 stoelen en ruim 350 voorstellingen op jaarbasis is er voor elk wat wils.

Theater  Odeon  ( Blijmarkt  25)
De locatie voor wie het fijner vindt in een kleiner ,sfeervol theater en wie nieuwsgierig is naar soms bekende, soms onbekende, maar altijd verrassende voorstellingen.

Theater  De Spiegel ( Spinhuisplein 14)
Hierheen komen veel bekende namen en grote producties. Een verscheidenheid van culturele activiteiten als opera’s, musicals, grote balletten, one-manshows en toneelvoorstellingen.